PRAŠNO LAKIRANJE


Estetsko in ekološko

PRAŠNO LAKIRANJE


Estetsko in ekološko
Prašno lakiranje je ekološko neoporečen postopek, s katerim ustvarimo dekorativni in estetski učinek kovinskih izdelkov. Z ustrezno kemijsko obdelavo izdelek zaščitimo pred korozijo, izbirate pa lahko med številnimi barvami, ki se razlikujejo tudi glede strukture. Zahtevam in željam naročnikov želimo zadostiti s številnimi možnostmi prašnega lakiranja in sicer z različno površino, vrstami barve in materiali obdelovanca.

Tehnične lastnosti
Vrste barve: epoksi, epoksi-poliester, poliester
Površina: gladka, fina, groba strukturna površina
Sijaj: sijajna površina, polsijajna površina, polmat površina, mat površina
Velikost obdelovanca: 500 x 2500 mm
Material obdelovanca: črna pločevina, pocinkana pločevina, inox …Imate vprašanje o prašnem lakiranju?

Pokličite nas
+386 7 337 65 60
Pošljite nam elektronsko sporočilo
info@bevec.si
Obiščite nas
Bevec d.o.o.
Podbevškova ulica 36
IC Cikava
8000 Novo mesto
Pokličite nas
+386 7 337 65 60
Pošljite nam elektronsko sporočilo
info@bevec.si
Obiščite nas
Bevec d.o.o.
Podbevškova ulica 36
IC Cikava
8000 Novo mesto


Kakovostno in zanesljivo prašno lakiranje

Prašno lakiranje spade v srce naše ponudbe, saj predstavlja eno od naših temeljnih storitev. Tako kot pri vsem, kar počnemo, tudi pri tem postopku stremimo h kar najvišji kakovosti, in to ne glede na obseg dela, težavnost projekta ali končno ceno. Obenem se trudimo prilagoditi kar najširši paleti različnih potreb in želja naših strank, zato ponujamo različne vrste barve, ki jih lahko nanesemo na širok spekter površin. Izkušnje, na podlagi katerih nenehno rastemo, nam omogočajo, da svoj profesionalni pristop ter odlično poznavanje najmodernejših postopkov in opreme za prašno barvanje pretapljamo v zaupanje in zvestobo naših zadovoljnih strank.

Kaj sploh pomeni prašno lakiranje?

Pri pojmu prašno lakiranje gre v osnovi za dekorativni postopek, namenjen barvanju najrazličnejših kovinskih materialov. Pri tem se barva, ki je v prahu, s pomočjo posebnih šob razprši na ozemljeni kovinski predmet, in sicer po principu elektrostatike – nabiti delci barve se oprimejo površine.

S tem postopkom pa še zdaleč ne zagotavljamo zgolj estetskega videza kovin, temveč ob ustrezni kemijski obdelavi površine material tudi zaščitimo pred korozijo. Tako prašno barvanje predstavlja odlično zaščito predvsem za kovinske predmete ali strukture na prostem, ki zaradi izpostavljenosti spreminjajočim se podnebnim vplivom pogosteje rjavijo. A hkrati je zaradi odlične odpornosti na mehanske ali kemijske vplive dobrodošlo povsod tam, kjer si želimo ohraniti brezhiben videz kovine. Poleg tega je prašno lakiranje ekonomičen in relativno hiter proces, sploh če se odločimo za avtomatsko različico lakiranja. Medtem pa z ročnim načinom dela lahko zagotovimo izjemno natančnost storitve, sam delavec s pištolo lahko doseže tudi težje dosegljive dele.

Zaradi vrhunske zaščite in obstojnosti pa se za postopek prašnega barvanja odloča tudi veliko število strank, ki se ukvarjajo z obnovami. Pri tem velja posebej izpostaviti obnove starodobnikov ali popravila posamičnih avtomobilskih delov in aluminijastih platišč, ne smemo pa pozabiti niti na delovne stroje ali strukture, kot so balkonske ali stopniščne ograje. Obenem prašno lakiranje mnogi s pridom uporabljajo tudi pri obnovi starejših radiatorjev, ki se z novim videzom zlahka znova podajo prostoru.

Kaj pa ostale prednosti, ki jih prinaša prašno lakiranje? Poleg zaščite pred korozijo in vremenskimi spremembami gre vsekakor izpostaviti tudi dejstvo, da gre pri tem postopku za izjemno ekološki način barvanja. Prašne barve namreč ne vsebujejo topil, strupenih ali vnetljivih snovi. Tako je pri delu prizaneseno tako ljudem, ki s tovrstnimi barvami rokujejo, kot tudi naravi. Poleg tega sta vzdrževanje in čiščenje takšnih izdelkov razmeroma preprosta. Nikakor pa ne smemo pozabiti niti na prilagodljivost in individualizacijo. Prašno barvanje namreč omogoča, da izdelke odenemo v široko paleto odtenkov. Z uporabo barv različnih sijajev in struktur je tako moč zagotoviti točno tak estetski učinek, kot ga stranka pričakuje – od sijajnih in polsijajnih pa vse do mat in polmat površin ali celo bleščic. Struktura kovine je po zaključenem postopku lahko popolnoma gladka, groba ali nekje vmes.

Katere kovine in kakšne barve so primerne za prašno lakiranje?

Pri podjetju Bevec slovimo kot ponudnik, ki se vedno poskusi čim bolje prilagoditi željam stranke, zato tudi pri storitvah prašnega barvanja ponujamo širok nabor možnosti. Tako omogočamo prašno lakiranje z barvami na osnovi epoksidnih smol in barvami na osnovi poliestrskih smol. Mogoče je tudi barvanje z zmesmi epoksidnih in poliestrskih smol.

Kot materiali obdelovancev so najbolj primerni aluminij, jeklo, cinkano jeklo, pa tudi aluminijeve, cinkove, železne ali magnezijeve litine.

Naše priprave in postopki za prašno lakiranje prav tako omogočajo obdelavo predmetov različnih velikosti in dimenzij, pri čemer je največja mogoča velikost obdelovanca lahko kar 500 x 2500 mm. S tem lahko zajamemo najširši spekter različnih obdelovancev.

Kako poteka prašno lakiranje

Sam postopek prašnega lakiranja se prične že pred barvanjem samim, in sicer z dvema ključnima korakoma. Prvi je kemijska pred obdelava kovine, ki je odvisna od samega materiala, pa tudi namembnosti predmeta, ki ga je treba pobarvati. Katera vrsta kemijske pred obdelave je najprimernejša za prašno lakiranje izdelka, pri Bevcu določi posebej izurjen strokovnjak z dolgoletnimi izkušnjami. Drugi izjemno pomemben korak pa sestavljata pranje in razmaščevanje. To se najpogosteje izvaja s posebnimi šobami pod pritiskom, saj le brezhibno čista in primerno razmaščena kovina lahko omogoči kakovosten oprijem barve in želeno korozijsko obstojnost.

Ko je obdelovanec popolnoma suh, se lahko začne nanos barve. Ta poteka s pomočjo posebnih brizgalnih šob, namenjenih elektrostatični razpršitvi prašne barve na ozemljene kovinske predmete. Barva, ki se predmeta ne oprime, se s pomočjo filtrov vrača v sistem, tako da se ponovno uporabi. S tem se zagotovi maksimalen izkoristek barve in tako zadosti okolijskim standardom, hkrati pa je tudi ekonomično. Ta postopek lahko poteka na samodejen ali ročen način.

Ko je postopek nanašanja barve končan, lakiranje še ni zaključeno, saj sledi še faza polimerizacije prahu. To pomeni, da kovinski obdelovanec v peči segrejemo na okrog 190 stopinj Celzija, da se nanesena barva zapeče na izdelek. Nato je slednjega treba le še ohladiti in pripraviti na prevzem s strani stranke.

Vas zanima še več? Pokličite nas ali nam pišite!

Če vas zanima kakršna koli podrobnost v zvezi s postopkom prašnega lakiranja ali če imate pred samim procesom morda pomisleke, se lahko kadar koli in brez težav obrnete na našo profesionalno ekipo. Z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri barve in ustreznih postopkov, vas popeljali skozi proces in poskrbeli, da nam boste z veseljem zaupali.

Prašno lakiranje
4.66

Kaj o naših storitvah pravijo stranke

Pri Bevcu ne sklepajo kompromisov. So natančni in ne odstopajo od standarda. To jih v mojih očeh dviga nad konkurenco, zato jim že nekaj let zaupam.
Nina K. | Ljubljana