ROČNO VARJENJE


Raznolikost po vaših željah
Ročno varjenje še vedno sodi med najbolj prilagodljive postopke spajanja manjših količin polizdelkov, za vas pa ga lahko opravimo mi. Naši izkušeni varilci so usposobljeni za MIG, MAG in TIG varjenje, uporabljamo pa kakovostne Froniusove varilne aparate, ki nam omogočajo izdelavo kakovostnih zvarov. Ponujamo vam varjenje kovinskih in aluminijastih izdelkov ter izdelkov iz nerjavečega jekla. Želimo si, da ste z našimi celovitimi storitvami kar se da zadovoljni, zato po končanem varjenju vse zvare tudi obdelamo oziroma očistimo po vaših željah.


Imate vprašanje o ročnem varjenju?

Pokličite nas
+386 7 337 65 60
Pošljite nam elektronsko sporočilo
info@bevec.si
Obiščite nas
Bevec d.o.o.
Podbevškova ulica 36
IC Cikava
8000 Novo mesto  Kakovostno ročno varjenje

  Čeprav se zdi, da z vse večjim razmahom robotske tehnologije tudi varjenje počasi postaja vse bolj avtomatizirana dejavnost, še vedno obstaja ogromno primerov, ki se najbolje odrežejo prav vešče roke. Prav zato ročno varjenje kot eden najbolj vsestranskih postopkov predstavlja eno naših osrednjih dejavnosti. Kljub dejstvu, da gre za dokaj preprosto dejavnost, se zavedamo, da vrhunsko opravljeno delo zahteva vrhunsko znanje, zato varjenje pri nas izvajajo mojstri s prekaljenim občutkom in bogatimi izkušnjami. Ti delo vedno opravijo kakovostno in natančno, tako da vsak zvar da vedeti, da za njim stoji profesionalen in predan varilec.

  Pri delu se v podjetju Bevec zanašamo na naprave znanega avstrijskega proizvajalca Fronius, ki na globalnem tržišču spada med inovatorje na področju varilne tehnologije, njegove korenine pa segajo v čas neposredno po drugi svetovni vojni. Tako smo zavezani tehniki, ki ima za seboj več desetletno tradicijo izkazovanja kakovosti in zanesljivosti, in sicer tako pri vsakodnevnim popravilih kot na področju večjih industrijskih procesov. Naše zaveze kakovosti se namreč lahko držimo le, če svoje vrhunsko znanje lahko spojimo z orodji, ki omogočajo kar najkakovostnejše ročno varjenje.

  Ročno varjenje delimo na več zvrsti, in sicer na tako imenovano MIG varjenje, MAG varjenje in TIG varjenje. Ker vse tri zvrsti kot ločene storitve ponujamo tudi pri Bevcu, si jih bomo v naslednjih vrsticah pobliže ogledali.

  MIG varjenje

  Oznaka MIG varjenje izhaja iz angleškega jezika, saj kratica MIG pomeni „Metal Inert Gas“. Gre za ročno varjenje, ki se izvaja v nevtralnem žlahtnem plinu. Pri tovrstnem tipu varjenja tako plin, najpogosteje gre za argon ali helij, obliva varilno žico in sam zvar, pri čemer kemijsko ne reagira z varjenem. To pomeni, da se ustvari zaščitno okolje, v katerem je oksidacija zvara onemogočena.

  Pri delu se uporablja gola elektroda ali pobakrena žica, navita na kolut. Zaradi visoke temperature, ki pri tem nastane, lahko takšno ročno varjenje tudi pri debelejših materialih zagotovi kakovostne kotne zvare. Prav zato je postopek še posebej uporaben pri varjenju debelejših konstrukcij, kot so ograje. Zvari pa niso samo kakovostnejši, temveč so tudi tanjši in lepši ter se ponašajo z večjo mehansko odpornostjo. Poleg visoke kakovosti – ta je denimo višja kot pri MAG postopku – je ena od izrazitih prednosti metode MIG tudi relativna preprostost in hitrost dela.

  Varjenje po metodi MIG se uporablja predvsem za varjenje INOX jekel, barvnih kovin ali aluminija.

  MAG varjenje

  V primerjavi z zgoraj opisano metodo varjenja je MAG varjenje (kratica v angleščini pomeni „Metal Active Gas“) resda primerno za nekoliko preprostejša dela, saj daje manj kakovostne rezultate, a gre na drugi strani za cenovno najugodnejši pristop, kar v določenih primerih zlahka opraviči nekoliko širši končni zvar.

  Pri MAG metodi gre za ročno varjenje v zaščitenem okolju, pri katerem se namesto argona ali helija uporablja ogljikov dioksid. Vari se z neoplaščeno elektrodo, pri čemer debelina materiala ne sme biti večja od enega milimetra. Ta metoda je zato še kako primerna za varjenje raznih jeklenih konstrukcij ali popravila, s kakršnimi se srečujemo v avtokleparskem svetu. Takšno ročno varjenje je namreč najprimernejše pri delu s pločevino najmanjše ali srednje debeline ter manj legirana konstrukcijska jekla.

  Toda kako bi sploh opisali ročno varjenje z metodo MAG? Pri tem procesu med varilno žico ter varjencem nastale električni oblok. Slednji se skupaj z dodanim materialom tali, s tem pa pride do procesa spajanja. Ker se pri tem postopku uporablja aktiven zaščitni plin, ne pride do popolne zaščite, temveč do delne reakcije med kovino in ogljikovim dioksidom. Zaradi visokih temperature, ki jih povzroča ročno varjenje, namreč ta plin razpade na ogljikov oksid in kisik, s čimer pride do delne oksidacije, postopek pa kot tak zato ni primeren za delo z lahkimi kovinami oz. zlitinami.

  Med postopkoma MIG in MAG je včasih težko izbrati, saj prvi ponuja kakovostnejši, lepši zvar, drugi pa je cenovno ugoden in praktičen. Za oba je moč tudi uporabiti enake pripomočke, pri čemer se menja le plin. V osnovi bi lahko rekli, da je postopek MAG najuporabnejši za preprostejše izdelke, metoda MIG pa za primere, ko potrebujemo debel, a čist in kakovosten zvar. A če boste ob izbiri storitve še vedno v dvomih, ste lahko brez skrbi. Naši izkušeni strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali.

  TIG varjenje

  Za tiste, ki želijo najmočnejše zvare, ki so obenem odporni proti koroziji, je TIG varjenje najboljša rešitev. Gre za elektroobločno ročno varjenje z netaljivo volframovo elektrodo, ki se tekom postopka ne izrablja. Kot zaščita pred oksidacijo se v procesu uporablja žlahtni plin, denimo argon ali helij.

  Metoda TIG je najboljša izbira predvsem, ko gre za varjenje tankega INOX jekla ter bakrovih, magnezijevih ali aluminijevih zlitin. Njena izrazita prednost je, da varilcu omogoča veliko večji nadzor nad samim zvarom kot denimo varjenje MIG, a na drugi strani se je prav tako treba zavedati, da gre za bolj zapleten in tudi počasnejši postopek, ki zahteva nekaj več znanja in izkušenj. Razlog je v tem, da mora varilec ves čas paziti, da med elektrodo in obdelovancem ne nastane stik, saj je mora biti razdalja do obloka kratka.

  Če bi v zvezi z ročnim varjenjem po kateri izmed metod želeli izvedeti še več, nas lahko pokličete ali nam pišete. Po najboljših močeh se bomo potrudili, da vam postrežemo s kakovostnimi informacijami ter vas spremljamo na poti do prave izbire. Z veseljem se bomo tudi prilagodili vašim individualnim željam ter poskrbeli, da boste nad končnimi izdelki navdušeni. Rečeno – zvarjeno.

   

   

   

  8
  0.66

  Kaj o naših storitvah pravijo stranke

  Kljub naprednim tehnologijam ne pozabljajo tradicionalnih postopkov in ostajajo kakovostno na vseh področjih. Pohvalno.
  Bojana S. | Škofja Loka