ROBOTSKO VARJENJE


Hitro in natančno
ROBOTSKO VARJENJE
Hitro in natančno
Velike serije izdelkov, izdelane v zelo kratkem času, z robotskim varjenjem ne pomenijo več živčne vojne. Z dovršenostjo robotskega stroja MOTOMAN zagotavljamo čvrste, natančne in estetsko dovršene zvare.

Tehnične lastnosti robotskega varjenja:
Max dimenzije obdelovanca: 700 x 500 x 1000 mm.Z izrazom robotsko varjenje označujemo proces varjenja, ki ga namesto varilca po vnaprej programiranem programu opravi robot. Tako gre za popolnoma avtomatiziran proces, pri katerem človeški faktor ni več potreben. Najpogosteje se uporablja za točkovno ali obločno varjenje v serijski proizvodnji, denimo v avtomobilski industriji. Nepogrešljivo je namreč povsod tam, kjer je treba v čim krajšem času proizvesti čim večje število izdelkov in zagotoviti nemoten proizvodni proces. Če gre namreč za potrebo po ponavljajočih se operacijah, za katere je nesmiselno, da bi jih izučeni varilci opravljali ročno, je uporaba sodobne tehnologije edina smiselna in logična možnost.

Kakovostno robotsko varjenje velike serije izdelkov

Robotsko varjenje je tako svoj razmah doživelo prav z naraščajočo potrebo avtomobilske industrije po avtomatizaciji. Kot obdobje njegovega vzpona zato obravnavamo 80. leta prejšnjega stoletja, ko so v omenjeni panogi pričeli vse pogosteje uporabljati robote za točkovno varjenje. Vse od tedaj je uporaba robotske tehnologije za procese varjenja strmo v narastu. Strokovnjaki namreč ocenjujejo, da je bila že pred več kot desetletjem več kot polovica robotov v severnoameriški industriji namenjena varjenju.

Robotsko varjenje se lahko izvaja po vnaprej določenem programu ali pa s pomočjo t.i. strojnega vida, ki označuje nadzor nad procesi s pomočjo analize slike. Lahko gre tudi za kombinacijo teh dveh metod. Poleg popolnoma robotiziranega varilnega procesa je treba na tem mestu omeniti tudi delno avtomatizirano varjenje, o katerem govorimo takrat, ko delo sicer opravi stroj, a obdelovanca prej pripravi delavec.

Robotsko varjenje ima številne prednosti

Jasno je, da robotsko varjenje prinaša številne prednosti pred klasičnim, saj omogoča hiter proizvodni proces. A to še zdaleč ni edini adut robotov. Takšno delo namreč zagotavlja veliko višjo kakovost samih zvarov, pa tudi dosledno kakovost končnih produktov brez visokih nihanj. Vsak izdelek je namreč narejen po popolnoma enakem postopku, neodvisno od znanja ali izkušenj različnih varilcev ali drugih okoliščin, ki lahko pripeljejo do odstopanj v izdelavi. Ker vsak končni produkt ustreza standardu, je število izdelkov z napako v globalnem veliko nižje, s tem pa se tudi manj produktov zavrže. To ni le bolj okolju prijazna alternativa, temveč tudi odličen način za zmanjšanje stroškov proizvodnje.

Obenem zaradi visoke natančnosti strojev pri proizvodnji ostane manj odpadnih kovin ali drugih odpadnih materialov, s čimer ponovno ugodimo ekološkim kriterijem in poskrbimo za ekonomičnost. Nikakor prav tako ne moremo mimo vidika varnosti, ki jo zagotavljajo avtomatizirane naprave. Delavci namreč lahko delo zbrano opravljajo le določen čas, po katerem jim – sploh ob monotonih procesih – koncentracija upade, to pa lahko kaj hitro pripelje do poškodb na delovnem mestu. Robotsko varjenje to možnost zmanjša, saj delavce nadomesti ali razbremeni. Stroji namreč lahko obratujejo tako rekoč brez predaha in s konstantno kakovostjo bodisi popolnoma bodisi delno nadomestijo delo človeških rok. Pri tem tudi v primeru objektivne nevarnosti za zaposlenega – denimo zaradi drugih nevarnih okoliščin, ki sovpadajo z varjenjem – izničimo tveganje za hude poškodbe ali delavca obvarujemo pred dolgoročnimi posledicami dela v nevarnem okolju.

Robotsko varjenje z najsodobnejšo opremo

Tudi pri Bevcu se zato že dolgo zavedamo, da je robotsko varjenje nujno za zagotavljanje visoko kakovostnih izdelkov v kar najkrajšem možnem času. Prav zato na tem področju že vrsto let nabiramo dragocene izkušnje in jih pretapljamo v bogato znanje. Vrhunsko storitev zvestim strankam zagotavljamo s pomočjo najsodobnejše tehnologije, katere srce predstavlja robotski stroj MOTOMAN japonskega proizvajalca YASKAWA. Gre za eno izmed vodilnih podjetij na področju robotike, ki je zraslo v samem srcu inovacij in vrhunskega inženirstva, ponaša pa se z več kot stoletno zgodovino razvoja. Da je to tehnologija, vredna najvišjega zaupanja, priča tudi dejstvo, da je v proizvodnih halah po vsem svetu nameščenih že več kot 400.000 strojev tega proizvajalca. Z izbiro takšnih orodij in nenehnim izobraževanjem pri Bevcu potrjujemo in dokazujemo našo zavezo vrhunski storitvi in zadovoljstvu strank.

Ročno ali robotsko varjenje?

Seveda pa kljub vsem adutom, ki jih v proizvodnji zagotavlja robotsko varjenje, še vedno pogosto slišimo argument, da je vešč varilec ponekod še vedno nepogrešljiv element delovnega procesa. Sami se tega še predobro zavedamo, saj vemo, da imata tako robotsko kot ročno varjenje svoje prednosti in pomanjkljivosti. Prva izbira je nedvomno boljša, ko gre za butično proizvodnjo in ko je potrebna večja fleksibilnost pri delu. Varilec se namreč lahko sproti prilagaja zahtevam in brez predpriprave ustvarja unikatne izdelke. Robota je seveda pred novim postopkom treba pripraviti oz. namestiti ustrezen program. Prav iz tega razloga se pred delom z vsako stranko podrobno posvetujemo in ji predstavimo delo na oba načina, saj imamo tako pri ročnih kot avtomatiziranih procesih toliko izkušenj, da lahko ne glede na končno izbiro zagotovimo vrhunsko storitev.

Če vas zanima, kako poteka robotsko varjenje in kako z vrhunsko tehnologijo zagotavljamo prvovrstne rezultate, nas lahko tudi pokličete ali nas obiščete v proizvodni hali. Z velikim veseljem vam bomo pokazali postopek ter vam razložili glavne podrobnosti dela. Tako se boste lahko prepričali, da izdelava kakovostnih izdelkov z natančnimi, čvrstimi in estetskimi zvari ne prinaša nujno živčne vojne in boja z natrpanim urnikom izdelave, temveč gre za fleksibilen, naročniku prijazen proces, ki ga zaznamujeta hitrost in ekonomičnost.   

 

Poglejmo si še enkrat nekaj največjih adutov, ki jih prinaša robotsko varjenje

 

 1. Robotsko varjenje je izjemno hitro

Robotska roka seveda vari veliko hitreje kot človeška, saj je naprava lahko vedno pozicionirana pod pravim kotom, pravilno usmerjena, prav tako pa se lahko konstantno premika z največjo mogočo hitrostjo, kar seveda pri človeškem varilcu ni mogoče. Prav tako je čas enega cikla pri robotski roki vedno enak, tako da je mogoče točno določiti, koliko časa robot potrebuje, da opravi določeno nalogo. To pomeni ogromno prednost pri načrtovanju proizvodnje, saj je mogoče natančno predvideti obseg dela in tako optimizirati celoten proizvodni proces.

Hitrejši procesi seveda pomenijo večjo učinkovitost in s tem seveda prihranek na področju finančnih sredstev. Čas pa ni ključen samo z vidika hitrosti. Ker robotsko varjenje skrbi za natančnost in konsistentno kakovost zvarov, je potrebnih manj popravkov kot pri ročnem delu, prav tako pa je po koncu procesa potrebnega manj pospravljanja.

 1. Robotsko varjenje je sinonim za kakovosten zvar

Enakomerno in konsistentno gibanje roke pri robotskem varjenju seveda skrbi za serijsko kakovost. To je posebej ključnega pomena za naše naročnike, saj se lahko poslovijo od skrbi glede konsistentne kakovosti proizvodov. Robot se namreč ne utrudi in vedno opravi enak gib, s čimer zagotavlja, da je en izdelek na las enak drugemu, brez odstopanj. Pri ročnem varjenju je seveda stvar drugačna, saj je kakovost končnega produkta odvisna od vsakega varilca posebej oz. od njegovih izkušenj, zato so razlike med izdelki v primeru, da je za nalogo zadolženih več varilcev, skoraj neizbežne.  

 1. Robotsko varjenje ne ustvarja odpadnih delov

Konsistentnost v kakovosti seveda pomeni, da nobenega izdelka po koncu dela ni treba zavreči zaradi napake. Ta vidik robotskega varjenja je izjemno pomemben pri večjih projektih z višjim proračunom, kjer ni prostora za napake, katerih popravki bi zahtevali dodaten vložek sredstev za nadomestne ali celo nove dele.

 1. Robotsko varjenje skrbi za čistejše okolje

En vidik robotskega varjenja so vsi odpadni in stranski produkti, ki nastanejo v procesu varjenja, a prav tako pomembna je tudi uporaba materialov, ki so nujni za opravljanje dela. Sem spadajo denimo plini ter različne žice. Ker je robotsko varjenje hitrejše od ročnega ter bolj konsistentno, je izraba materialov počasnejša. Tako za določen projekt uporabimo manj materiala, s čimer zmanjšamo količino odpadkov in prizanesemo naravi.

 1. Robotsko varjenje se preprosto splača

Ker je robotsko varjenje izjemno učinkovito, je ta postopek z vidika stroškov proizvodnje odličen predvsem za daljše proizvodnje z veliko kosi, saj je amortizacija veliko hitrejša. Moderne naprave prav tako po uspešnem programiranju delajo tako rekoč same, zato lahko stroji tečejo tudi med vikendi ali prazniki, ob čemer se v krajšem času ustvari več, stroškov pa je manj.

 1. Robotsko varjenje je enostavno pravi način dela

Če dobro pomislimo, lahko hitro pridemo do zaključka, da robotsko varjenje preprosto ni delo, prijazno človeku. Vsa zaščitna oprema, ki jo varilec uporablja, je precej težka, obenem pa omejuje njegovo gibanje. Varilec se tako hitreje utrudi, izmučenost pa seveda vodi v odstopanja pri delu in v najslabšem primeru celo do napak, ki zaustavijo proizvodnjo in naročnika ali izvajalca stanejo denar. Robotsko varjenje ljudi odreši težke naloge, hkrati pa poskrbi za večji izkoristek in višjo kakovost končnih produktov.

Imate vprašanje o robotskem varjenju?

Pokličite nas
+386 7 337 65 60
Pošljite nam elektronsko sporočilo
info@bevec.si
Obiščite nas
Bevec d.o.o.
Podbevškova ulica 36
IC Cikava
8000 Novo mesto  Robotsko varjenje
  4.84

  Kaj o naših storitvah pravijo stranke

  Bevčevo ekipo toplo priporočam vsem, ki si želijo kvalitetne storitve in korektnega odnosa. Tudi sam sem podjetnik in lahko rečem, da so lahko pri Bevcu mnogim za zgled.
  Gašper R. | Vodice